Acidita
S pojmom Acidita sa stretne najmä pri svetlo pražených kávach a nie je to nič viac ako kyslosť, ktorá sa často interpretuje ako "ovocné tóny".
Arabica
Pod pojmom Arabica sa rozumejú kávové zrná z kávovníku Coffea arabica. Bližšiemu porovnaniu sme sa venovali v samostatnom článku, kde sme rozobrali detaily medzi Arabicou a Robustou.
Aromatizovaná káva
Je to káva obohatená o prírodnú alebo syntetickú arómu, ktorou sa ochutí resp. navonia počas procesu praženia.
Barista
Bezkofeínová káva
Bezkofeinová káva je káva zbavená kofeínuzbavená kofeinu. Aby boli kávové zrná zbavené kofeínu je potrebné ho odstrániť. Najčastejšie sa odstraňuje kofeín vyplavovaním alebo luhovaním
Blend
Je to anglický výraz pre zmes. V našej ponuke nájdete náš prémiový blend - Imperial Blend.
Vo všeobecnosti ide kávu, ktorá je namiešaná v určitom pomere z rôznych zŕni arabicy resp arabicy s prímesou Robusty, pričom každý spoločnosť majú svoju špecifickú zmes, ktorá je preňho typická.
Cascara
Cascara je nápoj pripravovaný z vysušených šupiek kávy. Cascara taktiež obsahuje kofeín, chuťovo je na pomedzí medzi kávou a čajom. Cascara sa dá pripraviť ako skvelý letný nealko drink s ľadom, trstinovým cukrom a citrónom.
Cibetková káva
Je to káva, ktorá častokrát vyvoláva rôzne emócie a vášne, najmä pre spôsob získavania. Totiž je to káva, ktorá prešla cez tráviacu sústavu šelmy - ázijský palmový cibetok(Kopi Luwak). Cibetky sú síce mäsožravé, avšak obľubujú aj sladké a hlavne dozreté čerešne plodov kávovníka. Zkonzumovaná čerešňa prejde teda cez tráviaci trakt Cibetky, kde v žalúdku dôjde k fermentácii plodu(kvasenie) a Cibetka vylúči takmer nepoškodené plody zo svojho tela. Práve tento proces dodáva výslednej káve veľmi špecifickú a nezmanetiľnú chuť kávy a arómy. Je to najdrahšia káva na svete.
Cupping
Metóda, pri ktorej sa ochutnáva a hodnotí káva. Káva sa pomelie, zaleje horúcou vodou a degustuje. Táto metóda je využívaná najmä v pražiarňach a v poslednej dobe aj pri riadených degustáciách kávy.Je metoda ochutnávání kávy, kdy se vždy za stejných podmínek zalévá namletá káva horkou vodou.
Direct trade
Pri Direct trade ide o dodanie zelenej(nepraženej) kávy priamo od farmára. Teda káva nie je skupovaná veľkými spoločnosťami a neputuje do veľkoskladov, ani na burzu. Pri Direct trade káve je podporený priamo farmár, kt. vypestoval kávu. Rovnako farmár získa vyššiu cenu za kávu, ako to je v prípade výkupu do veľkoskladu. Takto získanú kávu je možno považovať za lukratívnejšiu.
Fair trade
Projekt Fair trade, teda projekt férového obchodu. Je to projekt na podporu farmárov. V tomto prípade majú farmári zaručenú lepšiu, garantovanú výkupnú cenu. Je to program na podporu farmárov najmä z chudbných oblastí.
Instantná káva
Asi len málo z nás nemá skúsenosť s tzv. neskou. Je to teda káva určená pre rýchlu príipravu - zaliatím horúcou vodou. Na výrobu sa používa najčastejšie Robusta, pričom častokrát sa používa aj pražená čakanka.
Jamaica Blue Mountain
Ako naznačuje samotný názov, ide o kávu z Jamajky, ktorá sa pestuje na lávovom podloží čo v kombinácii s podnebím v karibskej oblasti a nadmorskej výšky robí z tejto kávy naozaj špecialitu.
Jednodruhová káva
Je káva jedného druhu a odrody, zbieraná z jednej oblasti. V našej ponuke nájdete širokú ponuku jednodruhovej Arabicy z celého sveta.
Komoditná káva
Káva obchodovaná na burze. Je to káva, ktorá putuje od farmárov cez obchodníkov, veľkosklady na burzu.
Zelená káva
Zelená káva je káva, ktorá sa k nám dováža od farmárov - teda nepražená káva, ktorá je však pripravená na praženie. Od kvality balenia a dopravy vydrží bez straty na kvalite aj niekoľko mesiacov.