- Štítky blogu
- káva
- zrnková káva
- arabica
- plantážna káva
- robusta
- príprava kávy
- espresso
- benefit
- pestovanie kávy
- alternatívna príprava kávy
- pitie kávy
- káva do firmy
- veľkoobchod
- kupón
- káva v zľave
- Spolupráca
- zľava
- veľkoobchodná spolupráca
- mall.sk
- blend
- Dropshipping
- espresso zmes
- káva do kávovarov
- Medzinárodný deň kávy
- káva do kaviarne
- prenájom kávovaru
- covid
- Terasy
- Horeca
- Gastro
- spolupráca
- káva na slovensku
- international coffee day
- Vlastná kaviareň
- tipy&triky pre kaviarne
- reklama
- vlastná kaviareň
- kaviareň
- prevádzka kaviarne
- marketing
- Vlastná prevádzka
- Ako založiť kaviareň
- Založenie kaviarne
- aj káva má svoj deň
- hario V60
- značka hario
- filtrovaná káva
- dripper
- hario
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
- Úvod
- Blog nielen o káve
- Blog o káve
- Arabica vs Robusta: Aký je vlastne medzi nimi rozdiel?
Arabica vs Robusta: Aký je vlastne medzi nimi rozdiel?
Nie je káva ako káva. V tomto článku sa budeme venovať základným rozdielom medzi Arabicou a Robostou.
POROVNANIE ZRNKOVEJ KÁVY ARABICA A ROBUSTA
Existuje cez 120 druhov kávovníkaa, ale len dva z nich si získali celosvetovú obľubu vďaka svojej chuti, ako aj spôsobu pestovania a dnes tvoria až 99% produkcie kávy.
Arabica – Coffea Arabica - kávovník arabský.
Robusta – Coffea Canephora - kávovník statný.
Oba druhy kávy potrebujú iné podmienky na typ pôdy a klímu, čo v zásade vplýva aj samotnú chuť kávy a obsah kofeínu.
Arabica má zhruba 70% podiel na celosvetovej produkcie kávy.
AKO TEDA ODLÍŠIŤ ARABICU OD ROBUSTY?
Arabica má kyslejšiu a bohatšiu chuť
V chuťovom profile Arabicy môžete nájsť ovocné a čokoládové tóny, až po kvetinové a korenisté
Arabica obsahuje 2-násobe až 3-násobne menej kofeínu - Arabica má do 1,5% kofeínu, robusta má až 2,7% kofeínu
Kávové zrná Arabicy obsahujú viac lipidov a 2x viac cukru
Pestovanie Arabicy je oveľa náročnejšie, preferuje miernejšie klimatické podmienky, vyššiu nadmorskú výšku a je náchylnejšia na choroby
ROZDIEL V VZHĽADE KÁVOVÝCH ZŔN - ARABICA vs ROBUSTA:
Ak by ste v jednej ruke mali zrno Arabicy a v tej druhej zrno Robusty, hneď by ste si mohli všimnúť niekoľko rozdielov.
Zrno Arabicy je väčšie, je podlhovasté a plochšie. Ryha uprostred zrna vytvára písmeno "s". Zrno Robusty je pravidelnejšie a okrúhlejšie. Stredová ryha je rovná.
ROBUSTA A JEJ VÝHODY
Množstvo priaznivcov uznáva prednosti Robusty vďaka vyššiemu obsahu kofeínu. Samotná Robusta má však typickú horkejšiu, zemitejšiu až drevitú chuť, čo vyhovuje najviac ľuďom, kt. vadí acidita kávy.
Rovnako je Robusta omnoho ľahšia na pestovanie, čo chvália pestovatelia - lepšie odoláva chorobám a dosahuje vyššie výnosy.
Nezastupiteľné miesto má však v kávových zmesiach( blendoch), v ktorých v spojení s Arabicou dotvárajú bohatšiu chuť a príjemnú crému. Robusta je teda nenahraditeľnou súčasťou najmú espresso zmesí. V našej ponuke kávy nájdete prémiovú zmes - Imperial Blend s pomerom 80% kávových zŕn Arabicy a 20% Robusty.
Top producenti Arabicy:
Najväčším producentom kávy na svete je Brazília, kde sa vypestuje aj najviac Arabicy.