- Štítky blogu
- káva
- zrnková káva
- arabica
- plantážna káva
- robusta
- príprava kávy
- espresso
- benefit
- pestovanie kávy
- alternatívna príprava kávy
- pitie kávy
- káva do firmy
- veľkoobchod
- kupón
- káva v zľave
- Spolupráca
- zľava
- veľkoobchodná spolupráca
- mall.sk
- blend
- Dropshipping
- espresso zmes
- káva do kávovarov
- Medzinárodný deň kávy
- káva do kaviarne
- prenájom kávovaru
- covid
- Terasy
- Horeca
- Gastro
- spolupráca
- káva na slovensku
- international coffee day
- Vlastná kaviareň
- tipy&triky pre kaviarne
- reklama
- vlastná kaviareň
- kaviareň
- prevádzka kaviarne
- marketing
- Vlastná prevádzka
- Ako založiť kaviareň
- Založenie kaviarne
- aj káva má svoj deň
- hario V60
- značka hario
- filtrovaná káva
- dripper
- hario
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
- Úvod
- Blog nielen o káve
- Blog o káve
- Kávová destinácia - Columbia
Kávová destinácia - Columbia
Kolumbijská káva je jednou z našich najpredávanejších. Poďme sa spoločne pozrieť na pestovanie kávy v Kolumbii.
O krajine
Kolumbia, dlhý tvar Kolumbijská republika, je výnimočný štát Južnej Ameriky. Ako jediná krajina Južnej Ameriky má pobrežie pri oboch oceánoch - pri Atlantickom a Tichom oceáne. Je štvrtou najväčšou krajinou Južnej Ameriky - po Brazília, Argentíne a Peru. Územie krajiny je rozdelené do 4 geografických regiónov - Andská vysočina, Karibská a Pacifická nížna a napokon Illanos. Kolumbia sa vyznačuje bohatým biotom, nádhernými rovinami, pralesmi ale aj výšinami. Zaujímavou je rozmanitosť v teplote, ktorá je spôsobená v rôznosti nadmorskej výšky. Kolumbijské hospodárstvo je postavené na pestovaní kávy, ktorá sa pestuje zhruba na tretine územia Kolumbie.
Pestované kávy v Kolumbii
Ako sme už vyššie spenuli, základ hospodárstva Kolumbii tvorí pestovanie kávy, ktorá sa pestuje až na 1/4 poľnohospodárskej pôdy v krajine, čo teda prestavuje zhruba tretinu z celkového územia a kávový priemysel tu zamestnáva až pol milióna farmárov. Vďaka geografickým podmienkam je káva z Kolumbie jedna z najkvalitnejších na svete. Kolumbia je tretím najväčším producentom kávy na svete - cca 12% svetovej produkcie kávy pochádza z Kolumbie. Priemerná farma v Kolumbii pestuje kávu na rozlohe zrhuba 3 hektárov, pričom v prevažnej miere ide o rodinný biznis. Zber kávového zrna je prevažne ručný, keďže použitie strojovo je vzhľadom na rázovitosť krajiny takmer nemožné. Vďaka tomu je väčšina kávového zrna v Kolumbii zbierané ručne.
Kolumbijská káva sa triedi podľa veľkosti kávového zrna na 2 základné typy :
1.) Excelso
2.) Supremo
Zrná Supremo sú väčšie oproti zrnám Excelso, avšak aj zrná Excelso sú pomerne veľké.
Záverom možeme dodať, že káva z Kolumbie vďaka prírodným podmienkam, ručnému zberu na malých farmách a starostlivému spracovaniu je jedna z TOP plantážnych káv, ktoré si viete zakúpiť.