- Štítky blogu
- káva
- zrnková káva
- arabica
- plantážna káva
- príprava kávy
- robusta
- pitie kávy
- pestovanie kávy
- espresso
- mlynček na kávu
- kolatch
- tuby kolatch
- Kolumbia
- kávové predplatné
- Columbia
- čaj
- kolatch tuby
- káva doma
- čerstvá káva
- o káve
- najlepšia káva
- aká káva je najlepšia
- french press
- popcorn
- brazílska káva
- brazília
- alternatívna príprava kávy
- popcorn zigmundo
- Domanakupuje
- darčeky
- ľadová káva
- alteranatívna káva
- chemex
- kávovar
- práca
- benefit
- prenájom kávovarov
- káva do firmy
- základné pojmy o káve
- Eshop
- acidita
- zdravie
- Káva
- ako vybrať káva
- najelšpia káva
- ako skladovať kávu
- Slovenske produkty
- Slovensko
- Kolumbijská káva
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
- Úvod
- Blog nielen o káve
- Blog o káve
- Kávová destinácia - Columbia
Kávová destinácia - Columbia
Kolumbijská káva je jednou z našich najpredávanejších. Poďme sa spoločne pozrieť na pestovanie kávy v Kolumbii.
O krajine
Kolumbia, dlhý tvar Kolumbijská republika, je výnimočný štát Južnej Ameriky. Ako jediná krajina Južnej Ameriky má pobrežie pri oboch oceánoch - pri Atlantickom a Tichom oceáne. Je štvrtou najväčšou krajinou Južnej Ameriky - po Brazília, Argentíne a Peru. Územie krajiny je rozdelené do 4 geografických regiónov - Andská vysočina, Karibská a Pacifická nížna a napokon Illanos. Kolumbia sa vyznačuje bohatým biotom, nádhernými rovinami, pralesmi ale aj výšinami. Zaujímavou je rozmanitosť v teplote, ktorá je spôsobená v rôznosti nadmorskej výšky. Kolumbijské hospodárstvo je postavené na pestovaní kávy, ktorá sa pestuje zhruba na tretine územia Kolumbie.
Pestované kávy v Kolumbii
Ako sme už vyššie spenuli, základ hospodárstva Kolumbii tvorí pestovanie kávy, ktorá sa pestuje až na 1/4 poľnohospodárskej pôdy v krajine, čo teda prestavuje zhruba tretinu z celkového územia a kávový priemysel tu zamestnáva až pol milióna farmárov. Vďaka geografickým podmienkam je káva z Kolumbie jedna z najkvalitnejších na svete. Kolumbia je tretím najväčším producentom kávy na svete - cca 12% svetovej produkcie kávy pochádza z Kolumbie. Priemerná farma v Kolumbii pestuje kávu na rozlohe zrhuba 3 hektárov, pričom v prevažnej miere ide o rodinný biznis. Zber kávového zrna je prevažne ručný, keďže použitie strojovo je vzhľadom na rázovitosť krajiny takmer nemožné. Vďaka tomu je väčšina kávového zrna v Kolumbii zbierané ručne.
Kolumbijská káva sa triedi podľa veľkosti kávového zrna na 2 základné typy :
1.) Excelso
2.) Supremo
Zrná Supremo sú väčšie oproti zrnám Excelso, avšak aj zrná Excelso sú pomerne veľké.
Záverom možeme dodať, že káva z Kolumbie vďaka prírodným podmienkam, ručnému zberu na malých farmách a starostlivému spracovaniu je jedna z TOP plantážnych káv, ktoré si viete zakúpiť.