- Štítky blogu
- káva
- zrnková káva
- arabica
- plantážna káva
- robusta
- príprava kávy
- espresso
- benefit
- pestovanie kávy
- alternatívna príprava kávy
- pitie kávy
- káva do firmy
- veľkoobchod
- kupón
- káva v zľave
- Spolupráca
- zľava
- veľkoobchodná spolupráca
- mall.sk
- blend
- Dropshipping
- espresso zmes
- káva do kávovarov
- Medzinárodný deň kávy
- káva do kaviarne
- prenájom kávovaru
- covid
- Terasy
- Horeca
- Gastro
- spolupráca
- káva na slovensku
- international coffee day
- Vlastná kaviareň
- tipy&triky pre kaviarne
- reklama
- vlastná kaviareň
- kaviareň
- prevádzka kaviarne
- marketing
- Vlastná prevádzka
- Ako založiť kaviareň
- Založenie kaviarne
- aj káva má svoj deň
- hario V60
- značka hario
- filtrovaná káva
- dripper
- hario
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
- Úvod
- Blog nielen o káve
- Založenie a prevádzka kaviarne
- Ako založiť kaviareň - čo si ujasniť predom a na čo si dať pozor
Ako založiť kaviareň - čo si ujasniť predom a na čo si dať pozor
Ako založiť kaviareň?
Chcete založiť luxusnú kaviareň so širokou ponukou káv a dezertov, alebo radšej začnete s menšou, komunitne orientovanou kaviarenskou prevádzkou?
Či už si chcete splniť sen o vlastnej prevádzke alebo by ste chceli investovať Vaše prostriedky do založenie vlastnej prevádzky je dobré, ak pred samotným rozhodnutím si premyslíte hlavné body Vášho konceptu.
Prinášame návod ako založiť kaviareň resp. dôležité otázky, na ktoré by ste mali vedieť odpovedať skôr, ako sa rozhodnete otvoriť vlastnú prevádzku - prvé tri body sú úplne kľučové pre Vaše rozhodnutie - postupnosť krokov je odlišný prípad od prípadu. Nie je možné ich vynechať.
1.) Dostatok prostriedkov
Uistite sa, či máte dostatok finančných prostriedkov na založenie kaviarne. Založenie kaviareň môže byť veľmi nákladné, preto je dôležité, aby si mal dostatok finančných prostriedkov na zaplatenie nájomného, nákup vybavenia a iných potrebných vecí. Nezabudni aj dostatok kapitálu na marketing, mzdy a odvody. Ideálne ak si spraviš excel súbor, kde si po jednotlivých položkách spíšete úplne všetko, čo Vás napadne. Zároveň je veľmi dôležité, aby ste si spravili cenový prieskum potrebného vybavenia/tovaru.
Nezabudnite na rezervu a na prvé dni prevádzky, kedy môžete prísť na nedostatky, ktoré je potrebné ASAP vyriešiť.
2.) Vhodné miesto
Vyber si vhodné miesto pre kaviareň. Aké to je?
Miesto, kde sa vaša kaviareň nachádza, môže mať veľký vplyv na úspech vášho podnikania. Hľadajte miesto s dostatkom príležitostí na parkovanie a s dostatočným množstvom prechodu. Môžete tiež zvážiť umiestnenie v blízkosti iných obchodov alebo kancelárií, aby ste mali prístup k stálemu zákazníckemu základu. Tiež sa uistite, že miesto je dostatočne veľké na to, aby ste mohli zariadiť kaviareň podľa Vašich predstáv. Pred začatím akéhokoľvek podnikania je dôležité pochopiť, kto sú vaši potenciálni zákazníci a kde sa nachádzajú. Môžete zvážiť umiestnenie kaviarne v obchodnom centre, v blízkosti školy alebo univerzity, v turistickom meste alebo v obytnej štvrti.
3.) Biznis plán prevádzky a rozhodnutie o forme
Vypracujte biznis plán: Ak už máte o prvé je potrebné vypracovať biznis plán, v ktorom by mali byť zahrnuté informácie o tom, aký typ kaviarne chcete otvoriť, aké produkty budete ponúkať, akú cenu budú mať Vaše produkty, aké budú náklady na prevádzku a aký očakávate zisk. Biznis plán by mal tiež obsahovať marketingový plán a finančný plán. Rozoberte konkurenciu a inšipirujte sa úspšenými obdobnými projektmi v bližšom alebo širšom okolí. Internet a sociálne siete sú dnes veľmi dobrým zdrojom príkladov.
Forma podnikania - je na Vás, akou formou sa rozhodnete podnikať. V podmienkach slovenského právneho poriadku je možné vybrať si z vicerých foriem podnikania - živnosť, s.r.o. a pod. Tejto téme sa budeme venovať v osobitnom článku, v ktorom si rozoberieme jednotlivé formy a ich vplyv na podnikanie.
4.) Aké povolenia budem potrebovať?
Ak už máte ujasnenú lokalitu, máte dostatok zdrojov a premyselný biznis plán prevádzky je potrebné zamyslieť sa nad tým, aké všetko povolenia/licencie resp. osvedčenia budete potrebovať na to, aby ste mohli otvoriť vlastnú prevádzku. Každé mesto má svoje vlastné pravidlá a regulácie týkajúce sa podnikania. Je potrebné osloviť miestny mestský/obecný úrad. Pri prevádzkovaní kaviarne nemôžeš obísť miestne príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva resp. v prípade predaja alkoholu Colný úrad. Rovnako nezabudni aj na povinnosti vo vzťahu k Daňovému úradu. Na vybavnie všetkých potrebných úradov si nechaj dostatok času, mnohé úrady rozhodujú v 30-dňových lehotách.
5.) Výber dodávateľov a zariadenie prevádzky
Vytvor si ponuku produktov a cenník, aby si vedel koľko budeš za svoje produkty účtovať. Mal by si mať širokú ponuku kávy a iných nápojov. Pri cenotvorbe myslite nie len na cenu samotných surovín, ale aj na servis a berte ohľad aj na ceny v danej lokalite. Ak sa rozhodnete ísť s cenou vyššie, musíte to kompenzovať vyššou kvalitou - surovín, servisu, personálu... jednoducho byť vo všetkých aspektoch lepším a kvalitnejším.
V neposlednom rade je dôležité mať dobrý tím a zabezpečiť kvalitnú obsluhu zákazníkov. Kaviareň je skúsenosti zákazníka a je dôležité, aby sa v nej cítili príjemne a chceli sa k Vám opakovane vrátiť.
Ak máte všetky tieto body prejdené a predsa len ste sa rozhodli otvoriť si vlastnú prevádzku, tak sme radi. Otvorenie vlastnej kaviarne resp. prevádzky je len začiatok cesty. O ďalších krokoch si môžeš prečítať v ďalších článkoch na našom blogu.
Ak plánujete založiť vlastnú kaviareň (resp. prevádzku) a potrebujete pomôcť, obráťte sa na nás a my Vám radi pomôžeme.
Kontaktovať nás môžete emailom na info@imperialcoffee.sk