- Štítky blogu
- káva
- zrnková káva
- arabica
- plantážna káva
- robusta
- príprava kávy
- espresso
- benefit
- pestovanie kávy
- alternatívna príprava kávy
- pitie kávy
- káva do firmy
- veľkoobchod
- kupón
- káva v zľave
- Spolupráca
- zľava
- veľkoobchodná spolupráca
- mall.sk
- blend
- Dropshipping
- espresso zmes
- káva do kávovarov
- Medzinárodný deň kávy
- káva do kaviarne
- prenájom kávovaru
- covid
- Terasy
- Horeca
- Gastro
- spolupráca
- káva na slovensku
- international coffee day
- Vlastná kaviareň
- tipy&triky pre kaviarne
- reklama
- vlastná kaviareň
- kaviareň
- prevádzka kaviarne
- marketing
- Vlastná prevádzka
- Ako založiť kaviareň
- Založenie kaviarne
- aj káva má svoj deň
- hario V60
- značka hario
- filtrovaná káva
- dripper
- hario
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
- Úvod
- Blog nielen o káve
- Blog o príprave kávy
- French press - nenáročný a rýchly spôsob prípravy kávy
French press - nenáročný a rýchly spôsob prípravy kávy
Je to už viac ako 200 rokov odkedy ľudstvo pozná prípravu kávy vo French press. Presne v roku 1800 sa práve vo francúzskych kaviarňach začala používať nádoba s piestom pripomínajúca dnešný French press. Avšak až v roku 1929 prichádza prvý patent pána Attilia Callimani, milánskeho rodáka, kt. si dal patentovať predchodcu dnešného French pressu. Napokon až v roku 1958 svet spoznal French press, ako ho poznáme dnes. Za vynálezom stojí pán Faleiro Bondanimi.
Toľko k historickej genéze vývoja jedného z alternatívnych spôsobov prípravy kávy pomocou French press, ktorý sa vyznačuje veľmi jednoduchým spôsobom prípravy, rýchlosťou a vysokou praktickosťou a hlavne ľahkou dostupnosťou a aj nízkou cenou. French press kúpite za cca 8€ a viac eur. Rovnako je French press dostupný v takmer v každom supermarkete a domácich potrebách.
Čo to vlastne je French press a ako sa v ňom pripravuje káva?
Je to nádoba vyrobená zo skla a plastu alebo kovu, v ktorej sa nachádza piest s filtrom. Teda na prípravu kávy nepotrebujete žiadnu elektrinu. Len zrnkovú kávu, mlynček na kávu a samotný French press. To je všetko čo potrebujete na prípravu kávy, dokonca nie je potrebné byť baristom, prípravu kávy zvládne naozaj každý. Pokiaľ ide o mletie kávy, tak odporúčame hrubšie mletie.
Na prípravu okrem pomletia kávy potrebuje zovretú vodu, najskôr je potrebne predhriať French press naliatím vriacej vody, necháte ju chvíľu v nádobe(cca 3 minúty) a následne ju vylejete. Do nádoby French pressu nasypete hrubšie zomletú kávu - 7 až 8 gramov na 120 ml vody. Kávu zalejete vriacou vodou s max. teplotou 96 stupňov. Ideálne teplota je 94 až 95 stupňov celzia. Následne nasadíte vrchnák a necháte lúhovať približne 1 minútu. Následne otvoríte French press, premiešate kávu a znovu nasadíte na French press vrchnák. Znovu necháte lúhovať 3 minúty.
Ako posledný krok je potrebné zatlačiť piest smerom dolu. Takto sa oddelí samotná káva od kávovej usadeniny a môžete podávať. Ako pri každom alternatívnom spôsobe príprave kávy, tak aj v tomto prípade môžete nájsť na internete množstvo overených postupov a návodov. Je to spôsobom prípravy kávy pri ktorom môžete pokojne experimentovať s množstvom kávy, nastavením mlynčeka a samotným mletím kávy a dĺžkou lúhovania. Je to len na Vás :)