- Štítky blogu
- káva
- zrnková káva
- arabica
- plantážna káva
- robusta
- príprava kávy
- espresso
- benefit
- pestovanie kávy
- alternatívna príprava kávy
- pitie kávy
- káva do firmy
- veľkoobchod
- kupón
- káva v zľave
- Spolupráca
- zľava
- veľkoobchodná spolupráca
- mall.sk
- blend
- Dropshipping
- espresso zmes
- káva do kávovarov
- Medzinárodný deň kávy
- káva do kaviarne
- prenájom kávovaru
- covid
- Terasy
- Horeca
- Gastro
- spolupráca
- káva na slovensku
- international coffee day
- Vlastná kaviareň
- tipy&triky pre kaviarne
- reklama
- vlastná kaviareň
- kaviareň
- prevádzka kaviarne
- marketing
- Vlastná prevádzka
- Ako založiť kaviareň
- Založenie kaviarne
- aj káva má svoj deň
- hario V60
- značka hario
- filtrovaná káva
- dripper
- hario
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
- Úvod
- Blog nielen o káve
- Blog o príprave kávy
- Ako sa starať o mlynček na kávu?
Ako sa starať o mlynček na kávu?
Kvalitná káva nie je len o samotnom kávovom zrne, príprave kávy ale aj vo veľkej miere kvalita závisí aj o mletia. Na pomletie kávy dnes existuje obrovské množstvo ručných mlynčekov alebo elektrických mlyncov, vďaka čomu si viete dopriať čerstvú kávu aj v domácich podmienkach.
Nie každý kávičkár si vie kúpiť to najkvalitnejšie resp. najlepšie vybavenie na prípravu kávy, vždy však je na trhu množstvo kvalitných mlynčekov na kávu, ktoré si viete kúpiť do 20€. Čo je však oveľa dôležitejšie je starostliovosť o mlynček a jeho pravidelné čistenie.
A práve starostliovsť o mlynček a jeho čistotu je vec, ktorú zanedbávajú aj mnohí začínajúci baristi, stratávame sa s nedostatok starostliovsti o čistotu aj v kaviarňach.
Poďme sa pozrieť na to, ako a vôbec prečo je starostliovsť o mlynček na kávu doležitá a ako sa správne starať o mlynček tak, aby ste mali vždy kvalitne pomletú kávu.
Umývanie mlynčeka na kávu
Mletím kávy sa mlynček jednoducho zanáša už pomletou kávu. Rovnako kávové zrná obsahujú oleje, vďaka čomu sa káva niekedy doslova prilepí na steny mlynčeka. Mletá káva podliehá rýchlo "skaze" resp. pôsobením kyslíka a teploty (prípadne aj pary) dochádza k rýchlej degradácii kvality kávy. Čím teda dlhšie ostane káva v mlynčeku, tým horšia bude jej chuť. Ja preto potrebné v pravidelných intervaloch čistiť útroby mlynčeka na kávu tak, aby tam zbytočne neostávali usadeniny a mlecie kamene boli vždy čisté. Len takto dosiahnete zakaždým 100% kvalitu kávy.
Ako často čistiť mlynček
Nie je možné jednoznačne odpovedať na túto otázku. Všetko to závisí od zomletého množstva kávy. V domácich podmienkach odporúčame čistiť mlynček po každom použití. Na čistenie postačí štetec a suchá handrička. V kaviarnach je potrebné čistiť mlynček aspoň 1x za deň - na konci pracovnej zmeny. Každá prevádzka má však iné špecifiká a spotrebu, preto nie je možné určiť všeobecne platné pravidlo.
Rovnako je potrebné v zásobníku na kávu v mlynčeku držať len nevyhnutne potrebné množstvo kávy - najčastejšiu chybou či už v domácnostiach alebo prevádzkach je zaplnenie zásboníka kávou, ktorá sa nespotrebuje za jeden deň. Takto káva oxiduje a nebará pachy okolia a teda dochádza k degradácii kvality kávového zrna.
Ak máte mlynček na kávu so zásobníkom, tak je taktiež potrebné vyčistiť resp. odmastiť aj tento zásobník.
Pre čistenie elektrických mlynčekov veľmi odporúčame použiť na to určené prípravky. Stačí vyprázdniť zásobník a nasypať prípravok na čistenie mlecích kameňov. Je viacero výrobcov a foriem prípravkov. Vždy je potrebné postupovať podľa návodu uvedenom na balení konkrétneho výrobku. Ručne mlynčeky stačí rozobrať a vyčistiť od nečistôt. Určite odporúčame v pravidelných intervaloch rozobrať a vyčistiť elektrické mlynčeky. Ak si na to netrúfate, odporúčame obrátiť sa vo veci na špecializovanú spoločnosť.
Čistota a pravidelná starostlivosť o Váš mlynček na kávu je elementárnou povinnosťou pre všetkých kávičkarov, ak si zakaždým chcete dopriať Vašu obľúbenú kávu v čo najvyššej kvalite. Ak tejto povinnosti nebude venovať potrebnú pozornosť, po čase hrozí, že Vaša káva bude mať horšiu arómu a zlú chuť.